Testvérvárosaink találkozásai

Szabadszállás Város Önkormányzata nyertes pályázatot nyújtott be „Testvérvárosi Program” pályázati konstrukcióra. Az „Európa a polgárokért” program iránymutatásai alapján az ezzel kapcsolatos határozati javaslatot elfogadta. Az előkészítést és lebonyolítást egy team végzi, hogy az megfeleljen a kiírásnak és nem utolsó sorban az itt lakók komfortérzetének. Ezek a rendezvények élményekkel teli maradandót hozzanak létre.

Ez a projekt 2016. szeptember 21-25. kerül megrendezésre több helyszínen és több más rendezvénnyel együtt, többek között a Szent Mihály napi egész napos vásártéri kitelepülés, ahol kézműves termékek bemutatása, hungaricumok népszerűsítése, kultúra, hagyományőrzés, gasztronómia. Továbbá pedig a korábban megrendezésre kerülő „a fiatalok helyzete az Európai Unióban” címmel konferencia a Szabadszállás Polgármesteri Hivatalának épülete ad lehetőséget szórakozásra és a testvértelepüléseink összetartozásának elmélyítésére. Ezekről az eseményekről a városban a szokásos helyeken plakátok tájékoztatnak, valamint a www.szabadszallas.hu honlapon folyamatosan láthatóak.

Az előzményekhez tartozik, hogy Schönenberg-Kübelberg német testvértelepülésünkről meghívás érkezett Karl Heinz Schoon polgármester úr által, hogy szívesen látnak bennünket többek között a Seefestivalra júliusban, amely lehetőséget adott a 20 éves testvérvárosi kapcsolat megünneplésének előkészítésére. Ez jó alkalmat adott arra, hogy Gries francia és a német kapcsolatainkat tovább fejlesszük és a jövőre nézve előkészítsük a következő esztendőket. Bizonyára emlékeznek arra, hogy immár 19 éves kapcsolatunk van. Ez idő alatt több száz ember megfordult a városok között, mint például diákcsoportok, zenekarok, futball csapatok, kórusok vásárokon standokon a magyar termékekkel, festményekkel és még sorolhatnám. Kérdezhetik, hogy miért jó ez nekik vagy nekünk? Aki volt kint vagy vendégül látott gyerekeket, felnőtteket, az tudja. Tény viszont, hogy a közvetlenségben meg- illetve felismerhetjük más népek nyelvét, kultúráját, identitását, gasztronómiáját, népszokásaikat. Ezáltal jobban be tudunk illeszkedni ebbe a körbe, és nem utolsó sorban kijuthatunk a határon túlra, nemcsak Németországba, Franciaországba, Székelyföldre és egy kicsit az Olaszországbeli Varziba is.

Az első lépést Manfred Hofstätter polgármester úr tette meg dr. Bak István polgármester úrral, véleményem szerint jó lépés volt. Kettőjük találkozásának külön története van, mely szerintem nem a véletlen műve. Emléküket tisztelve úgy érzem tisztemnél fogva kötelességem megtenni, amíg tehetem, hogy ezeket a kapcsolatokat fejleszteni lehetőségeimhez mérten az utánunk jövő fiatalok érdekében is.

Dr. Báldy Zoltán polgármester úrral nemcsak az egyre szebb és változatosabb tófesztiválon voltunk, hanem hivatalos meghívásoknak tettünk eleget, ahol tapasztalatot cseréltünk, és az elkövetkező esztendők lehetőségeit igyekeztünk egyeztetni. Ennek egyik állomása az ez évi őszi rendezvénysorozat szeptember 21-25- „fiatalok helyzete az Európai Unióban, Európa a polgárokért. Kérem, kísérjék figyelemmel és jöjjenek el, vegyenek részt, csak ha egy picit magukénak érzik, már megérte. „A jó nevelő örök tanuló, s azonnal fölismeri, ha nálánál különb tanítványra talál.” (Pilinszky János)

Bányai János

About Post Author