Túra a laktanyák között…

A közelgő karácsony békés, téli hangulatát idézte a Szabadszállás és Izsák közötti erdős-buckás terület, mely méltó helyszínt biztosított a Honvédelmi Minisztérium által is támogatott centenáriumi rendezvénysorozatunk harmadik ütemének befejező napján megrendezett Téli Strázsa túránknak.

A zúzmarába burkolózott erdő látványa, a kidőlt fák torzói – akár, ha egy művész képzeletében születtek volna – a több, mint 70 túrázónak nem csak fizikai felüdülést, de szellemi felfrissülést is jelentett, melynek hatását szemernyit sem csökkentette, hogy a hőmérséklet a 0 fokot is alig érte el és a nap sem bújt elő.

A megye több településéről, de Budapestről, Szegedről és határon túli településekről – főként Erdélyből – érkezett természet-kedvelő társaság hamar összebarátkozott és jó hangulatban, beszélgetve, anekdótázva teljesítette a ki-ki által választott 9, vagy 18 km-es távot. Túra közban a zord hideg hatását forró teával, forraltborral, gyümölccsel és többféle édességgel igyekeztek a rendezők ellensúlyozni, az elveszett kalóriát pedig finom tepertős pogácsával pótolhatták a résztvevők.

A „szigorú” mikulások (pontőrök) következetesen regisztrálták az áthaladó túrázókat és szúróbélyegzővel ejtettek nyomot az ellenőrző lapokon, de egy kis hazai papramorgóval is ösztökélték a vállalkozókat a jobb teljesítmény és a jobb hangulat elérése érdekében.

A túrázók által bejárt útvonal a „sárga” jelzésű túraútvonalra épülve érintette a volt helyőrség alakulatai által használt kiképzési létesítmények helyszíneit (települési körleteket és a „kis” lőteret), de eddig nem használt, most „felavatott” erdei ösvények is részét képezték. „Névadásra” is sor került, hiszen a Tóth János tanyától nyugatra elhelyezkedő 113 m-es magassági pont térképen ugyan ábrázolt (N:46° 52’ 52.7882, E:19° 16’ 41.6704), de neve (ismereteink szerint) eleddig nem lévén, mostantól a túráink során Barátok-hegyként említjük.

Ebben az évben ez volt a negyedik, az utolsó túra, amit a Honvéd Nyugdíjas Klub szervezett. Dolgos, de (véleményünk szerint) eredményes évet zárhatunk, hiszen a négy rendezvényen közel 1000 (965) túrázó részére biztosítottuk a szervezett természetjárás, túrázás lehetőségét és az ország közel 50 településén kívül Németországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából és még Lengyelországból is voltak résztvevőink. Rendezvényeink híre a helyi médián kívül eljutott a megyei online és írott sajtóhoz, de megjelentek a Magyar Turista magazin hasábjain, a Magyar Honvédség, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége oldalán is. Köszönet illeti vendégeinket, hogy ilyen szép számmal ellátogattak ide, a Felső Kiskunságba és külön köszönet annak a több, mint 50 önkéntesnek, akik áldozatos munkával segítették a szervezők munkáját, valamint azoknak a vállalkozóknak, a klubbal együttműködő MH Logisztikai Központ vezetőinek akik fantáziát láttak rendezvényeinkben és a legkülönbözőbb módokon hozzájárultak azok eredményes lebonyolításához.

Az év vége a visszatekintés, az elszámolás ideje, de nem a hátradőlésé, hiszen janurá 13-án 17 órától a József Attila Közösségi Házzal együtt „Hazajárók”, vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót szervezünk, melyre szerettel várunk minden érdeklődőt. A belépés ingyenes!

Január 21-én Bartina teljesítménytúra és már gőzerővel készülünk az április 22-i IV. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra megrendezésére is.

A közelgő ünnepek alkalmából Békés Karácsonyt és Eredményekben Gazdag Új Esztendőt kívánunk minden partnerünknek és a klub teljes tagságának is.

 

Buza Vince

Forrás: Hnyk.hu

About Post Author