Tűzhelyen felejtett olaj égett

Délelőtt érkezett az a bejelentés, mely szerint Kecskemét külterületén lévő lakóházból füst szivárog. A kecskeméti hivatásos tűzoltók nyolc percen belül a helyszínre érkeztek és védősugár védelme mellett, légzőkészülékben behatoltak a füsttel telítődött épületbe. A felderítést követően megállapították, hogy a konyhában a tűzhelyen felejtett olaj égett, melyet a tűzoltók eloltottak. A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a lángok nem terjedtek át a berendezési tárgyakra és az épületre sem. A mentők a ház lakóját füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.

Fontos, hogy az ilyen és az ennél súlyosabb következményekkel járó káresetek megelőzése érdekében sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet!

A tűzhelyen felejtett étel, olaj is gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon gyorsan továbbterjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! A lakás elhagyásakor minden esetben zárjuk el a tűzhelyet, mert számos tűzeset oka az, hogy a lakásból eltávozó személy elfelejti, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. Van, amikor nem várt körülmény vonja el a figyelmét arról, vagy jelent akadályt abban, hogy időben visszatérjen valaki.

Fontos, hogy az égő háztartási olajat, zsírt nem szabad vízzel oltani! Az égő olajba öntött víz hatására a forró olaj robbanásszerűen kicsapódik az edényből, melynek következtében a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a közelben lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A helyes eljárás az, ha fedővel lefedjük, így megszűnik az oxigén-utánpótlást, valamint elzárjuk a tűzhelyet.

About Post Author