Védőoltás a méhnyakrák ellen: közeledik a nyilatkozatok leadásának határideje

olt

Szeptember 11-ig kell nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára az önkéntes, méhnyakrák elleni védőoltást. Egy írásos tájékoztató csomag részeként már a tanév első napjaiban megkapta minden jogosult gyermek gondviselője a nyilatkozatot. Ezt kell kitölteni és aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy gyermeke térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltásban részesülhessen, és ezzel megvédhesse lányát egy későbbi súlyos betegségtől – tudatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.
A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Sőt azt is tudjuk, hogy a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést.

Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást, ami a jogosultak több mint négyötöde. Az önkéntes védőoltásra a 2015/16-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

A méhnyakrák elleni védőoltás nem kötelező. Ugyanakkor fontos mérlegelni azokat az érveket, amelyek az egészség védelme, a betegség megelőzése mellett szólnak. A vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen. Az állam által felajánlott önkéntes méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.

A védőoltással kapcsolatos információkért bátran kereshető az iskolavédőnő és az iskolaorvos, de a háziorvos és a legközelebbi védőoltási tanácsadó is. További tájékoztatás található a www.antsz.hu/hpv és a www.egeszseg.hu oldalakon. Videó: http://youtu.be/PXdeZ0fJiYY

Letölthető szülői nyilatkozat:

https://www.antsz.hu/data/cms61583/Szuloi_nyilatkozat.doc

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author