Vigyázat, telefonos csalók!

index

A Szabadszállási Rendőrőrs munkatársai felhívják a figyelmet az országosan előforduló trükkös csalások újszerű elkövetési módjára. Ennek lényege, hogy az elkövetők valamelyik mobiltelefon-szolgáltató munkatársaként – leginkább számkijelzés nélkül – felhívják a kiszemelt áldozatukat és közlik velük, hogy az általuk meghirdetett nyereményjátékban nagyobb pénzösszeget nyertek.

 Az elkövetők arra kérik a gyanútlan sértetteket, hogy egy lakóhelyükhöz közeli bankautomatánál meghatározott összeggel töltsék fel egy megadott telefonszám egyenlegét , mivel a nyereményt csak így tudják átutalni a bankszámlájukra. Az elővigyázatlan, korosztálytól független sértettek egy része ennek eleget tesz, azonban az ígért nyereményt nem kapja meg.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

  • Fokozott óvatossággal kezeljék a csábító tartalmú, megtévesztő hívásokat, ne kövessék az ismeretlen hívó utasításait!
  • Ellenőrizzék a hívást! Érdeklődjenek annál a cégnél, társaságnál, akire a csalók hivatkoznak! Kérjen egy visszahívható, központi számot!
  • Ismeretlen személynek ne adja meg számlaszámát, adatait, PIN kódját és ne utaljon részére pénzt!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, mentse el a hívás adatait és értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 központi telefonszámok valamelyikén!

 

About Post Author