Festménykiállítás nyílt a közösségi házban a magyar kultúra napján

Színvonalas programokkal készült az idén a magyar kultúra napjának megünneplésére a szabadszállási József Attila Közösségi Ház. A két napos rendezvényt dr. Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg január 20-án.

Minden népnek, népcsoportnak kialakult a saját kultúrája, így a magyaroké is. Kultúránk ismerete, ápolása a mi feladatunk, erre hívja fel figyelmünket a magyar kultúra napja – mondta el köszöntőjében dr. Báldy Zoltán polgármester, aki egyben kiemelte a kultúra napjainkban betöltött, közösségformáló szerepét.

A hivatalos megnyitót követően a Szász Károly Református Kórus, Polgár László, Bajusz Petra előadását hallgathatta meg a nagyszámú közönség, verset mondott Török László (Dafti). A műsor után Bognár Renáta festményeiből nyílt kiállítás az intézményben. A tárlatot dr. Csányi Jánosné Bán Katalin nyitotta meg.

Bognár Renáta tehetsége már általános iskolában megmutatkozott. A festőecsetet azonban csak nyolc hónapja, családja biztatására vette a kezébe. Renáta olyan pályára lépett, amely egyszerre könnyű és nehéz. Könnyű, mert szabadságot ad, alázatra tanít, közel visz a lelkünkhöz. Ugyanakkor nehéz is, mert ez egyfajta kitárulkozás, hiszen az alkotásnak úgy van értelme, ha szívét, lelkét, minden apró rezdülését láttatni engedi az alkotó – hangsúlyozta Csányi Jánosné. A kiállított munkákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: Renáta munkáinak, csendéleteinek, virágcsokrainak színhatása, plasztikussága rutinos kézügyességre vall. Végzetül Kalimonasz gondolatával kívánt sok sikert Bognár Renátának az alkotó munkához: Egyetlen út van számodra, és ez az út te magad vagy. Semmi nem méltó az emberhez jobban önmagánál. Ha magadat adod, a legtöbbet adtad – és ennél többet ember nem tehet ezért a világért.   

Nagyon hosszú út áll még előttem, attól a pillanattól fogva, hogy az első ecsetvonás megszületett. Egészen életem végéig tanulnom kell, mint a kisgyermeknek, aki épphogy csak megkezdte életét, hiszen nyolc hónap nagyon rövid idő az ember életében is és a tanulásban is. Szeretném, ha úgy tekintenének ezekre a képekre, mint egy kisgyermek első, bizonytalan lépéseire – vallott magáról és a kiállított munkákról Bognár Renáta.

A kiállítást február 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény nyitva tartási idejében.

 

About Post Author