Az 5T Má Ilyet csapata hódította el idén a Szabadszállás Város Kolbásza címet

Idén sem maradt el a mára már hagyományosnak számító nemzetközi kolbásztöltő fesztivál Szabadszálláson. A gasztronómiai programot február 25-én tartották meg, melynek a városi piactér adott otthont. A fődíjért harmincnyolc csapat versengett. A „Szabadszállás Város Kolbásza 2017.” címet a szakmai zsűri a szabadszállási 5T Má Ilyet gárdájának ítélte oda.  A fesztivál kolbászkirálynője címet Sallai Aliz érdemelte ki.   

Az idei, szám szerint harmadik nemzetközi szabadszállási kolbászfesztiválon harmincnyolc csapat szállt versenybe a „Szabadszállás Város Kolbásza 2017.” cím elnyerésért. A versenyzőnek négy óra alatt kellett elkészíteni remekeiket. Amíg a folyt a munka a dr. Simon Tamás nagymester vezette Szabadtűzi Lovagrend tagjai rekord méretű kenyérlángost készítettek. Az óriás langallóhoz egyebek mellett 28 kilogramm kenyértésztát, 40 kilogramm, kolbászhúst, 10 kilogramm sajtot, 15 liter tejfölt és 20 kilogramm besamelt használtak fel. A sütést egy speciális vasalóval végezték el. Az elkészült 12,64 méter hosszú 60 centiméter széles kenyérlángos hivatalosan is országos guinness rekord lett.

Az elkészült kolbász-remekeket Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke vezette zsűri értékelte. Idén hat-hat „arany, ezüst, és bronz kolbászdíj” talált gazdára a legrangosabb három szakmai díj mellett, ezen felül több különdíjat is kiosztottak. A szakmai zsűri ítélete szerint a legízletesebb kolbászt a szabadszállási 5T Má Ilyet gárdája készítette, a második helyen az ugyancsak helyi Kolbászoló Kormányzók végeztek, a harmadik díjat Benke Csaba vihette haza. Az idei fesztivál „Kolbász királynője” kitüntető címet, a vele járó porcelán koronát, jogart és országalmát Sallai Aliz érdemelte ki.

Az elismeréseket dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár, Gáspár Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, Dr. Báldy Zoltán polgármester, Ujlkainé Bencze Ildikó, Darabos József önkormányzati képviselők, a fesztivál főszervezői, Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke, Bede Róbert mesterszakács, Szőke András színművész, valamint a Szabadtűzi Lovagrend tagjai adták át.

Az idei évben is rendkívül népszerűnek bizonyult a házi sütemény sütő verseny. A zsűri az ízek harmóniáját, a sütemények esztétikáját, látványát, az ötletességet, az egyediséget és a hagyományosságot értékelte. Három kategóriában a következő eredmények születtek. Arany habverő díj: 1. Antal Melinda, 2. Szabóné Süveges Ágnes, 3. Kolbászoló Kormányzók. Ezüst habverő díj: 1. Kissné Paróczi Krisztina, 2. Körtvélyesi Margit, 3. Mihályka Ágnes. Bronz habverő díj: 1. Kolbászoló kormányzók, 2. Szűcs Katalin, 3. Nyerges Lászlóné. Különdíjban részesült Somogyi Istvánné. A legrangosabb elismerést, a „Szabadszállás Süteménye” címet Szombati Ildikó érdemelte ki. A díjakat Fodor István cukrászmester és Bognárné Gajár Katalin adta át.

A gasztro-kulturális fesztiválon a jó hangulatról Bede Róbert mesterszakács, Szőke András színművész, filmrendező, Kacor Feri, az Irigy Hónalj Mirigy, a helyi Zacc Együttes, valamint Csibe és Barátai gondoskodtak.

A rendezvényt a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület szervezte Szabadszállás Város Önkormányzatának támogatásával, fővédnöke pedig dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár volt.

 

Sárfehér a város bora

Oszlánszki Lajos sárfehér bora bizonyult a legkiválóbbnak a Homokgyöngye Hegyközség és Szabadszállás Város Önkormányzata által meghirdetett borversenyen, melyet február 23-án tartottak meg a Szabadszállási Gazdakörben. A megmérettetésre negyvenkét termelő hozta el borait, melyeket okleveles bírák és szakemberek értékeltek. A kilencvenkét mintából 16 arany, 32 ezüst és 34 bronzérem született. A borverseny eredményét február 25-én a Szabadszállási Nemzetközi Kolbászfesztiválon hirdették ki. A szakmai zsűri döntése értelmében Oszlánszki Lajos sárfehérje bizonyult a legjobbnak, így elnyerte a Város Bora címet.

About Post Author