Az idei évben is sikeresen pályáztak Bács-Kiskun megyében az önkéntes tűzoltó egyesületek

Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2016. évi támogatására kiírt országos pályázatra Bács-Kiskun megyéből harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület igényelt támogatást. A pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt, több mint 25 millió forint összegű támogatásban részesülnek. A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó.
A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.Az idei központi költségvetés hatszáz millió forint támogatást biztosít az önkéntes tűzoltó egyesületek számára. A hatszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint háromféle módon kerül a tűzoltó egyesületekhez: egyrészt az önállóan beavatkozó egyesületek juthatnak állami támogatáshoz, háromszázötvenhat millió forint értékben a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhatnak, harmadrészt tűzoltógépjárművek átadására ad lehetőséget ez a keret.

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét.

A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Szabadidejükben ott biztonságban vannak, gondoskodó figyelem védelme alatt. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. A csapatversenyekre való felkészülésen hasznos tudást, a versenyeken pedig sikerélményt szereznek. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól mely pályát, élethivatást választják jövőjüknek. A fiatalok ifjúsági tűzoltó-egyesületi tagsága hozzásegíti őket a sikeres és boldog felnőtté váláshoz.

 

Sikeresen pályázott egyesületek:

 

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csengőd Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunapataj

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunavecse

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz

Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Imrehegy

Katymár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kerekegyháza

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa

Tűzoltó és Műszaki-mentő Egyesület Kunszentmiklós

Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse

Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szalkszentmárton

Tataháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Vaskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske

 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

About Post Author