Lezárult a fenntarthatósági témahét az általános iskolában

DSC_0505 DSC_0510 DSC_0513 DSC_0515 DSC_0517 DSC_0520 DSC_0521 DSC_0525 DSC_0526  DSC_0528 DSC_0529 DSC_0530 DSC_0531 DSC_0535 DSC_0536 DSC_0538 DSC_0540 DSC_0542 DSC_0546 DSC_0550

A Föld napjához kapcsolódóan fenntarthatóság témahét volt a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában 2018. április 23-27 között. Minden nap más feladatok és célkitűzések várták a diákokat.

Az egyhetes programsorozat első napján, a tanulók kék vagy zöld színű öltözetben indultak el az iskolába, valamint az iskola udvarán álló fákból minden osztály örökbefogadott egyet. Az aulában ugyanakkor újrahasznosított anyagokból nyílt kiállítás. A keddi nap célkitűzése az volt, hogy ne vigyenek magukkal semmi olyat, ami nejlonzacskóba van csomagolva. Szerdán lehetőleg kerékpárral vagy gyalog mentek a gyermekek az iskolába nem pedig autóval szállították őket.  Csütörtökön a Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs rendezésében a Vad Balaton című természetfilmet nézték meg a moziban.

Az utolsó napon a természetismereti tehetségprogramban résztvevő felsős diákoknak, Nagyné Grecs Anita a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa tartott előadást a József Attila Közösségi Házban. A bevezetőjében bemutatta a Kiskunsági Nemzeti Parkot és beszélt szűkebb lakókörnyezetünk védett természeti értékeiről, a szikes tavakról és a fülöpházi homokbuckákról is. Az előadás első felében az énekes madarakról tudtak meg sok érdekes információt, kezdve az anatómiájuktól a különböző fészek és odútípusok bemutatásán át egészen addig, hogy vajon miért nem kap agyrázkódást a fakopáncs.

A gyermekek nagyon érdeklődők voltak, és aktívan bekapcsolódtak az előadásba. Azok, akik helyesen válaszoltak, matricát kaptak ajándékba. Az előadás második részében javaslatokat, ajánlásokat kaptunk arra, hogy mit tehetünk a Földünkért. Hasznos tanácsokat kaptak a természetben való túrázáshoz is, hogy mik azok a fontos dolgok, amiket feltétlenül be kell pakolnunk a hátizsákunkba illetve, hogy mire figyeljünk és vigyázzunk, ha hosszabb kirándulást tervezünk a természetbe. A programot a gyermekek a közösségi ház parkjában játékos vetélkedővel zárták. A péntek délutánt madárlessel folytatódott a természetismereti tehetségprogramos diákoknak Nagy Géza tanár úr vezetésével. A témahét szervezője Köhlerné Nagy Ibolya volt.

 

Kép és szöveg: Fábián Krisztián

About Post Author