Lisieux-i Szent Teréz Napja

Október 4-én ünnepelte egyházközösségünk Szent Teréz napját. Több mint 58 éve, 1957 őszén befejeződtek a templom átalakítási munkái, és búcsúkor templomként felszentelték az épületet Lisieux-i (Kis) Szent Teréz tiszteletére. Ez azt jelenti, hogy a templomot és a hozzátartozó települést az ő oltalmába ajánlották.

 
Ezt az évfordulót azóta minden évben megünnepeljük, mint a kármelita szerzetesnővér névnapján, ki rövid életét a lelkek megmentésére áldozta fel. Teljesen ráhagyatkozott Jézus szeretetére. A bizalom szentjének is szoktuk őt nevezni – ez ma is nagyon aktuális! 24 évesen 1897. szeptember 30-án halt meg „Istenem Szeretlek!” szavakkal. Ő a mi városunk védőszentje is, amire okkal lehetünk büszkék.
A jelenleg tanácskozó szinódusi társaság a Vatikánban Szent Teréz szüleit, elsőként a világon, mint házaspárt oltárra emeli – azaz szentté avatja – a családi szinódus évében 2015-ben.
Ezen az évfordulón templomunkban szenteltük meg az újkenyeret, megáldottuk a gyermekeket és a hozott terményeket. A szent misét Dr. Tomka Ferenc atya mutatta be – arany misés, kit 50 éve szenteltek pappá! 1965-től 1968-ig a Római Katolikus Közösség káplánja volt nálunk. Most Budapesten szolgál, és könyveket ír.
Nagy örömmel találkoztunk ismerősként vele, a régi hittanosok, hívek, és mindazok, akik eljöttek, és megtisztelték a jelenlétükkel. Mindenkit várunk egy kis elcsendesedésre, imára, keresztényhitünk megerősítésére. Higgyék el, szükségünk van rá, melyért tennünk kell!

Bányai János

About Post Author