Ne dőljön be a csalóknak – sokba kerülhet a katasztrófavédelem nevében tett „jó tanács”

Bács-Kiskun megyében is megjelentek azok az ismeretlen elkövetők, akik a katasztrófavédelemre hivatkozva, nevünkben eljárva nyújtanak tájékoztatást a szén-monoxid-érzékelőkkel és a tüzelő-fűtő berendezésekre vonatkozó jogszabályi előírások érvényesülésével kapcsolatosan. Figyelmeztetnek, hogy mindenki számára kötelező az érzékelő-, riasztó készülékek beszerzése, azok használata, majd „a tájékoztatásért” több tízezer forint összeget kérnek.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 5. § (4)-(5) bekezdései írják elő a szén-monoxid-érzékelők kötelező alkalmazásának eseteit. Jelenlegi szabályozás szerint meglévő lakóépületek esetében nem áll fenn szén-monoxid-érzékelő alkalmazására vonatkozó kötelezettség.

A katasztrófavédelem nem bízott meg sem céget, sem pedig magánszemélyt a nevében történő tájékoztatásra és eljárásra, hatósági ellenőrzéseit mindig saját állományával, nem pedig alvállalkozók, megbízott cégek útján végzi.

Igazgatóságunk lakossági felhívásait saját, hivatalos honlapján, valamint a médiában teszi közzé.

A katasztrófavédelem munkatársai soha nem kínálnak eladásra tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket, kereskedelmi tevékenységet nem folytatnak.

Kérjük, bármilyen visszaélést tapasztal, értesítse a rendőrséget!

Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fentebb leírtaknak megfelelően ugyan a meglévő lakásokban NEM KÖTELEZŐ szén-monoxid-érzékelő felszerelése, üzemeltetése, azonban az érzékelők használata az öngondoskodás keretein belül megfontolandó, sőt javasolt! A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások tapasztalataiból is jól látható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon, ezzel is csökkentve a tragikus események bekövetkezésének esélyét.

Kérjük, hogy szén-monoxid-érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben vásároljanak. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket.

bacs.katasztrofavedelem.hu

About Post Author