Nem csak a jég, az élet is zajlik a Dunán

A tartósan hideg időjárás próbára teszi a nálunk telelő madarakat.  Szinte minden állóvíz és csatorna befagyott, és ez helyváltoztatásra kényszeríti a vízimadarakat. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területére eső Duna-szakaszon most rendszeresen figyelnek meg egyébként ritkán látható, szórványosan előforduló fajokat is a szakemberek.

2012 februárja óta első alkalommal lehetünk tanúi a tél egyik leglátványosabb jelenségének, a dunai jégzajlásnak. A nálunk telelő vízimadarak a Duna jégtáblái között próbálkoznak meg az átteleléssel. Ha valaki ezekben a napokban kilátogat a Dunára, akkor hatalmas réce- és vadlúdcsapatokat láthat, amik ezrével tömörülnek egy-egy be nem fagyott dunai öbölben, vagy éppen pihennek egy úszó jégtáblán. A nagy vízimadár csapatokra a velük táplálkozó sasok, elsősorban a rétisas is rájár, és szedi a vámot.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területére eső Duna-szakaszt rendszeresen figyeli a nemzeti park őrszolgálata. Az utóbbi hetekben olyan ritka, vagy szórványosan megjelenő madárfajok is előkerültek a folyó ezen szakaszán, amik viszonylag ritkán kerülnek a madarászok távcsövei elé.

Rendszeresen látni például jegesrécét, örvös bukót, hegyi récét és füstös récét, sok más érdekesség mellett. A récék mellett a ludak is nagy számban pihennek és éjszakáznak a folyón, ezek között az elmúlt napokban előkerült a világviszonylatban veszélyeztetett kis lilik, vörösnyakú lúd, és a szintén ritka apácalúd is. A madarak feltehetően mindaddig a folyón maradnak, amíg nem áll be komoly változás hazánk időjárásában.

Amennyiben még az elmúlt hetek időjárásánál is zordabb tél jön, úgy a madarak kényszerből, de elhagyják a Dunát és délebbre vonulnak. A Duna Bajánál utoljára 1985 telén fagyott be teljesen. Kíváncsian várjuk, hogy ez a tél vajon lesz-e annyira hideg, mint a 31 évvel ezelőtti.

 

Réce-lesen a hartai Duna-parton

Aki szívesen gyönyörködne a Dunán telelő récefajok látványában és megfigyelné az ártéri erdők jellegzetes madarait vagy a vadon nyíló hóvirágokat, annak ajánljuk a Kiskunsági Nemzeti Park szakvezetéses túráját.

Időpont: 2017. február 11., találkozó  9:00 órakor Hartán, a művelődési ház udvarán.

Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyerek 1500 Ft)

 

Jelentkezés: Kovács Sándor ,természetvédelmi-őrkerület vezetőnél, tel.:  30/983-7701

 

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park

About Post Author