A festészetben találta meg magát a szabadszállási nyugdíjas védőnő

u0326s10-scaled

Dr. Móriné Andrási Mária évti­zedekig védőnőként dol­gozott, a szabadszállásiak bizalmát és megbecsülését élvezve. Nyugállományba vonu­lását követően a festészet felé fordult, példát mutatva a felnövekvő generációk és korosztálya számára is, hogy mennyire fontos az emberek életében az önmagunkban szunnyadó tehetség felfedezése, kibontakoztatása.

Dr. Móriné Andrási Mária már kisgyermekkorában vonzalmat érzett a művészetek iránt. Gyakran lépett fel iskolai rendezvényeken, verseket mondott, énekelt és táncolt. Kreativitása rajzban, a kézimunkázásban is megmutatkozott. Édesapja, Andrási Ferenc fafaragó, nagy hatással volt rá személyiségével, grafitrajzaival, faragványaival, verseivel, prózáival.
– Sok időt töltöttem édesapám közelében, csodálattal néztem, ahogyan repülnek a forgácsok, megszelídül kezei között a keményfa, alakokká, tájakká, erdőkké formálódva. Édesanyám kézimunkáit is a mai napig őrzöm, hallom hangját, ahogyan énekelt – emlékezett vissza gyermekkorának meghatározó élményeire a szabadszállási alkotó.

Dr. Móriné Andrási Mária a benne szunnyadó tehetség ellenére mégsem képzőművésznek állt. Emberszeretete, segíteni akarása erősebbnek bizonyult, így az egészségügyet, azon belül a védőnői hivatást választotta. Közel negyven éven át szolgálta a helyi közösséget, a szabadszállásiak bizalmát és megbecsülését élvezve. A munkája mellett létrehozta a Kicsikről nagyoknak elnevezésű tanodáját, amely az egészséges életmód, a helyes életvitel szabályainak elsajátításához nyújtott segítséget.

– Évekig készültem a tanoda létrehozására. A munkám során ugyanis nap mint nap megtapasztaltam, hogy mekkora igény lenne egy közösségi helyre, ahol szakemberek közreműködésével sajátíthatják el a kismamák a gyermekneveléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, kaphatnak tanácsot a felvetődő problémák megoldására. A könyvtár dolgozói kérésének engedve az anyatejes szoptatással kapcsolatos cikkem megjelenése után rövidesen megtartottam első előadásomat. A sikeren felbuzdulva hoztam létre a Kicsikről nagyoknak tanodát, amely több mint három évig működött a helyi könyvtárban – mondta el dr. Móriné Andrási Mária.

Mária nyugdíjba vonulása után gondolt arra, hogy megpróbálja fiatalkori tehetségét kamatoztatni. A festőkészlettel és az állvánnyal fiai ajándékozták meg. Az első képét 2018 januárjában készítette el. Saját megítélése szerint a téli tájat ábrázoló akrilfestmény olyan rossz lett, hogy azonnal el is ment a kedve a munkától. A családnak viszont más volt a véleménye, az unszolásnak eleget téve ismét kézbe vette az ecsetet. A folyamatos biztatás és megerősítés ellenére is csaknem egy esztendő telt el, hogy komolyabban foglalkozni kezdett a festészettel, melynek alapjait autodidakta módon sajátította el. Az első képeit teljesen intuitív módon festette, később kezdett el csak tanulni. Festőtanfolyamra akart beiratkozni, hogy elsajátítsa a mesterség alapjait. Mivel ez nem jött össze, az internetet hívta segítségül, azóta is rendszeresen képzi magát. A közösségi portálon közzétett festményeire felfigyelt Tar Ildikó festőművész, a meghívásnak eleget téve Gyöngyösön, egy csoportos kiállítás keretében mutathatta be első ízben munkáit a nagyközönség előtt.

– A kreatív és intuitív alkotásra helyezem a hangsúlyt, ecsetvonásaim tükrözik a téma hangulatát, a személyiségem rezdüléseit, csendjeimben vagyok. A festészet számomra rácsodálkozás a bennünket körülvevő világ csodáira, a természet szépségeire, amely körülölel bennünket. Ragyogóan szép, csak észre kell venni rezdüléseit, megfigyelni mondandóját, mondanivalóját. Alkotás közben kizáródik, megszűnik számomra a külvilág, a tér és az idő feloldódik a lélekben. A színek világában boldogság van, erő, akarat, kiteljesedés. A vászon tükre a lelkemnek, a gondolataimnak. Az alkotás lehetősége ajándék, mellyel mindannyian élhetünk, hiszen ott rejlik bennünk. Az egész életünk egy tanulási folyamat – fogalmazta meg hitvallását az amatőr festő.

Dr. Móriné Andrási Mária képeinek témáit emlékeiből, a természetből meríti, de vannak olyanok is, melyek fantáziája szülöttei. Nagyon szereti a virágokat, gondolatban már a portréfestéssel is kacérkodik. Selyemfényű akrilfestékkel dolgozik, mely különleges színt és hangulatot ad a képeknek.
– Amikor festek, csak szeretet van a lelkemben, így tudom átadni azokat az érzéseket, melyek bennem vannak. Bebizonyíthatom, hogy nyugdíjasként is van új és érdekes elfoglaltság, ami kitölti csendjeinket, megőrizve fiatalságunkat, lendületünket – hangsúlyozta az alkotó.

Szeretné bemutatni az alkotásait

– Örömömre szolgálna, hogy gondolatvilágomat, elképzeléseimet minél többekkel oszthatnám meg, melynek természetes lehetősége a kiállítás. Képeimet szeretném minél több helyen bemutatni. Az első önálló tárlatom szülővárosomban lett volna március 15-én, de a koronavírus-járvány miatt foga­natosított intézkedések miatt augusztusra tolódott. Álmom, hogy a közeljövőben a környező településeken, Kecskeméten és Budapesten is bemutathassam munkáimat – mondta el dr. Móriné Andrási Mária.

Gulyás Sándor

About Post Author