Túra a Vadasban

Kicsit párás, kicsit ködös, igazi téli időjárás várta azt a 130 túrázót, akik részt vettek a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub által szervezett „Téli Strázsa” túrán 2015. december 13-án az izsáki Vadasban. A Birkás Bor- és Pálinkaháznál gyülekeztek a túrázók, ahol „védőitalként” forralt borral és citromos teával készültek a megmérettetésre, de lehetőség volt megkóstolni a Ház selymes törkölypálinkáját is.
A rövid aszfaltos szakaszt maguk mögött hagyva a Biczó csárda által helyreállított és fenntartott tanyamúzeumban ismerkedhettek a túrázók a Felső Kiskunság paraszti életével, az eleink által használt eszközökkel. Egy legelésző nyáj mellett elhaladva érkeztek a Góhér Zoltán erdész szakmai munkáját dicsérő gyönyörűen rendben tartott Vadasba. Még ebben a szomorú időben is szívderítő látványt nyújtott, hogy a fenyvesek által védett zugokban a naptárra fittyet hányva virágzott néhány erdei margaréta. Sajnos a párás levegő miatt nem gyönyörködhettek a túrázók a Balog-hegy (125) nyújtotta panorámában, hiszen tiszta időben beláthatunk a környező településekre, de a szabadszállási Strázsa-hegy fái is kivehetők.
Az ellenőrző pontokon frissítő és melegítő italokat, édességet és gyümölcsöt fogyaszthattak a túrázók. A 3 éves Józsa Henrietta (aki a legfiatalabb részvevője volt a rendezvénynek) örömmel fogadta a télapónak öltözött pontőrtől a szaloncukrot és a rágógumit is.
Kecskemétről érkezett a Benkovics Zoltán tanár úr által szervezett több, mint 50 fős diákcsoport. „Rendszeresen túrázunk a gyerekekkel. Általában az ország hegyes-dombos vidékeit látogatjuk, de nagyon örülök, hogy ma felfedeztük az Alföldnek ezt a gyöngyszemét. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el ide, a Kolon-tó szomszédságában elterülő buckás-, erdős területre”
A kalocsai futók alig egy és negyed óra alatt teljesítették a távot. „Igazán kellemes volt a terep és a rendezők is kitettek magukért. Én nem először veszek részt a klub rendezvényein és már előjegyeztem a következő Strázsa teljesítménytúra időpontját is” – nyilatkozta az egyik frissítő ponton megpihenve Farkas Péter.
Szinte hazajár a klub által szervezett túrákra a Kecelről érkezett kisbusznyi csoport, de nem először vesz részt a Dunántúli Bölcskéről érkezett Baranyai Erzsébet sem. „Az őszi 35 km-es táv egy kicsit megerőltető volt, de ez a mostani nagyon kellemes és gyönyörű a környezet is. Méltó zárása a túraévnek Szabadszálláson”
A borházhoz visszaérkezve a Zöld Ász Vendéglő által készített csülökpörkölt elfogyasztása előtt a házigazda Birkás Menyhért a Ház specialitásával, jégborral kínálta a vendégeket, de lehetőség volt vásárlásra is a Ház termékeivel ízlésesen berendezett shopban. Ebéd után enyhe fáradtsággal a lábakban, de jóllakottan és élményekben gazdagodva indultak haza a részvevők.
Köszönet a házigazda Birkás családnak a helyszín biztosításáért, a kóstolási lehetőségért, de köszönet illeti a rendezvény támogatásáért Csomák László, Darabos József, Szabó Imre, Szalontai Bálint, Szívós László és Szőke Péter vállalkozókat, a Biczó csárda vezetőit, a Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatalt,  valamint Góhér Zoltán erdészt is. Szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt a következő rendezvényre április 2-án a III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúrára, melynek rajtja és célja is a Zöld Ász Vendéglőben lesz.

Buza Vince
Strázsa Turista Egyesület

About Post Author