Virágba szökkentek a nőszirmok Szabadszálláson

A szabadszállási kulturális élet egyik legerősebb mozgatórugója Baracsi Péterné Katika, aki amellett, hogy létrehozta a Nőszirmok Klubot, a gyermekek számára rendszeresen szervez kézműves foglalkozásokat, mesedélutánokat.
– Nyugdíjasként kerültem vissza Szabadszállásra, a szülőfalumba. Rövidesen megtapasztaltam, hogy nagyon sok egyedülálló, tettre kész hölgy él itt.
A közös akarat gyümölcse a kilenc éve működő Nőszirmok Klub.

– A klub már az első pillanattól kezdve nem a szokványos módon működött.
A kezdetektől fogva értéket kívántunk közvetíteni a közösség számára, megmozgatni a gyermekeket, szülőket, nagyszülőket. Ez adta az ötletet az anyák napi, majd később az adventi műsorok megszervezéséhez. Az első fellépésünk nem úgy sikeredett, ahogy vártuk. Rendezvényünkre mindössze tucatnyian voltak kíváncsiak. A kezdeti nehézségek nem tántorítottak el bennünket.
A kitartásunk rövidesen meghozta gyümölcsét, ma már a városi rendezvények állandó szereplői vagyunk.

– Repertoárunk folyamatosan gazdagodik, egymás után fedezzük fel azokat a lehetőségeket, amellyel valami pluszt tudunk adni a városban élőknek, illetve a magunk szórakoztatására, boldogságára is szervezzük az eseményeket.
Így alakult ki az egész éves programsorozat, ami folyamatosan bővül.

– Negyvenhárom évig voltam óvónő, a munkám volt a hobbim. A hivatást nem lehet egyik napról a másikra félre tenni. A klubvezetői feladatok mellett rendszeresen tartok foglalkozásokat a gyermekek számára a helyi közösségi házban és a könyvtárban. A Mesekuckóban a történet megismerése után a közönség a szereplők bőrébe bújik. A gyermekek az egyéniségüknek megfelelő karaktert választanak és eljátsszuk a mesét, ami által növekszik az önbizalmuk, beleélési képességük, megtanulják kifejezni önmagukat, tehát fejlődik a személyiségük.

– Sorra születnek az újabbnál-újabb ötletek. Még egy-egy álmatlanul töltött éjszaka sem múlik el hiába. Ami eszembe jut, gyorsan lejegyzetelem, amit hétfőnként a Nőszirom Klub foglalkozásán megosztok a tagsággal. Átbeszéljük a lehetőségeket, teszünk és veszünk el belőle, így lesz az ötletből valóság.

– Azt gondolom addig jó, míg tudunk tenni és megkeresni azokat a lehetőségeket, amivel szebbé, boldogabbá tehetjük az itt lakó emberek életét.

– Nyugdíjasként is sokat jelent számomra, hogy mivel töltöm a szabadidőmet, melyhez nagyon sok erőt ad a családom támogatása. A férjem ugyan nem részese a tevékenységeimnek, de mindig mellettem áll, megerősít, illetve építő jellegű kritikát gyakorol. A lányom és a fiam folyamatosan lelkesít, ötleteket is ad. Nagyon jó, hogy ilyenek, hogy vannak nekem – mondta el Baracsi Péterné Katika.

Gulyás Sándor

About Post Author