A Magyar Kultúra Napjának ünnepére

01 02 03 04 05 06 07 008 08 09 10 11 12 13 14

Erdélyi unitáriusok élő népművészete címmel, Somogyi György fotóiból nyílt kiállítás a József Attila Közösségi Házban január 19-én. Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás Város Polgármesterének köszöntőjét követően az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes tagjai adtak műsort.

A budapesti Polgárok Házában a reformáció 500. évfordulója alkalmából négy erdélyi unitárius település Torockó, Nagyajta, Homoródkarácsonyfalva és Magyarszovát mutatkozott be. Ezt mutatja be a kiállítás. Az anyag különlegessége az, hogy a képeken szereplő személyek és csoportok az élő hagyományőrzést képviselik. Mindennapjaikból merítik öltözéküket, táncukat és dalaikat. A legtöbb bemutatkozó csoport így életében nem lépett fel együtt színpadon, mivel nem professzionális csoportokról beszélünk.
A kiállított képek riportfotók, de különböző hangulatok bemutatásával teszik élővé az esemény pillanatait.

Somogyi György napjainkban a Polgárok Házának fotográfusa. A kiállítás egy izgalmas életút eredménye, amely a Kormorán együttes hivatalos fotósaként kezdődött. Országjárásuk során került kapcsolatba a polgári körök által létrehozott, Makovecz Imre nevével fémjelzett Polgárok Házával. Ebben az időben kezdett alkalmanként az intézménynek dolgozni, amely munkakapcsolat idővel állandósult.

A Polgárok házának legfőképpen a határon túli magyarság kultúrájának feltárása dokumentálása és bemutatása a fő feladata.  Az intézménynek érték teremtő és érték megőrző küldetése van. E mellett az általános keresztény polgári értékrend megteremtése és megtartása is a célja. Ez a szellemiség hatja át munkásságukat, kutatásaikat és rendezvényeiket.

About Post Author