Kolbásztöltő fesztivál másodszorra!

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is rendeznek kolbásztöltő fesztivált Szabadszálláson. A hagyományőrző gasztronómiai programot február 27-én tartják meg, melynek a városi piactér ad otthont. A rendezvény szervezője a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület. A fesztivál sztárvendége Bede Róbert mesterszakács, Szőke András színművész és a 3+2 Együttes.
A szervezők a fesztiválra jelentkező csapatok számára versenyt hirdetnek „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyerésére. A helyszínen előkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékeli, melynek elnöke Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke. A legkiválóbb csapat jutalma egy élő malac lesz. Ugyancsak ebben az időpontban rendezik meg az „Egy szelet Szállás!” című versenyt, melynek keretében dől el, ki készíti el Szabadszállás legjobb házi süteményét. A zsűri az ízek harmóniáját, a sütemény esztétikáját, látványát, az ötletességet, az egyediséget, hagyományosságot értékeli. Az első helyezett testsúlyának megfelelő mennyiségű finomlisztet vihet haza.
A rendezvény szervezői lapunk érdeklődésre elmondták, egyik fő célkitűzésük, hogy a lehetőségekhez képest támogassák a tehetséges szabadszállási gyermekeket, másrészt segítséget akarnak nyújtani a magyar sertéstenyésztés fellendítéséhez, elérni, hogy a kiváló minőségű hazai sertéshús visszakapja becsületét. Tapasztalatuk alapján elmondható, hogy az elmúlt időszakban, régiónkban is jelentősen háttérbe szorult a sertéságazat, illetve azt vették ész-re, hogy a hazai sertéshúst bizonyos érdekkörök háttérbe kívánják szorítani. A gasztronómiai fesztivál egyben agrármarketing lehetőséget, támogatást ad a részt vevő termelőknek, élelmiszer-feldolgozóknak, gazda- és civil szervezeteknek is. Nem titkolt cél az sem, hogy pár éven belül Szabadszálláson, Bács- Kiskun megye szívében, a viszonylag fesztiváloktól csendesebb időszakban egy nagy látogatottságú eseményt tudjanak létre hozni, ahol mindenki jól érzi magát. Az említett célkitűzések mellé már az első fesztivál alakalmával is sokan felsorakoztak. Az előzetes becslések szerint – a szép számú jelentkező, és érdeklődő – az idei rendezvény jóval nagyobb tömeget vonz majd. A fesztivál megszervezését ez évben is a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület vállalta fel, a rendezvény fővédnöke Kiss Miklós Zsolt agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár lesz.

 

II. Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál -február 27.
Felhívás „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyerésére:

A rendezvényre azok a csapatok (cégek, vállalkozások, civil szervezetek, szabadszállási és kistérségi lelkes amatőr csapatok, középiskolás és nyugdíjas csoportok) jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy a helyszínen saját receptjeik alapján elkészítik egyedi, fantázia nevű kolbász készítményeiket.
A fesztiválon induló csapatok a jelentkezési feltételek tudomásul vétele és a jelentkezési lap kitöltését követően vehetnek részt a rendezvényen.
Nevezési díj: 8000 Ft/csapat (csapat: 4 fő)
A versenyt szakmai zsűri értékeli.

I. helyezett díja – egy élő malac
II.helyezett díja – füstölt sonka
III.helyezett díja – ajándékkosár

Minden versenybe nevező csapatnak éremmel és emléklappal köszönik meg a szervezők a részvételt!

Jelentkezési határidő: 2016. február 25-én, 20.00 óráig a jelentkezési lapok leadásával az Szabadszállás Jövőéért Egyesületének szabadszállási megbízottján keresztül telefonon vagy – a www.szabadszállás.hu weboldalon lehet.
A verseny időpontja: 2016. február 27. (szombat) 10.00 – 14.00 óra

Érkezés ideje: 2016. február 27-én, (szombaton) 08.00 órától

Zsűrizés: 14.00 – 16.00 óra
Eredményhirdetés: 17.00 óra

A verseny értékelési szempontjai:
– az előkészítő és technikai feladatok szakszerűsége, melyet a szakmai zsűri 11.00 órától folyamatosan figyelemmel követ:
– higiénikus, tiszta munkavégzés, – ételek minősége, – íz hatása – összhatás.

Pontozásnál figyelembe vett szempontok:
– fűszerezés, – küllem, állag, – szín, – íz, zamat,- tálalás (ehhez szükséges eszközökről minden csapat maga gondoskodik pl.: asztalterítő, régi tányérok, savanyúság, kiegészítő eszközök…)

Mit biztosítanak a rendezők?
5 kg kolbászhúst (nem darálva, előre egységesen összekészítve)+sertésbelet.
A csapatokon keresztül elővételben – Kóstoltatói/támogatói jegy ellenében a szervezők jegyenként +25dkg kolbászhúst biztosítanak a résztvevő csapatoknak.
A csapatok gázpalackkal működő nyomáscsökkentővel felszerelt sütőedényt használhatnak (a gázpalackkal működő sütő-berendezések üzemeltetése esetén a sütőmunkálatok kizárólag egy elkülönített épületrészben történhetnek). A sütést csapatonként két személy koordinálhatja (végezheti), balesetvédelmi szempontok miatt!

További tudnivalók:
– minden csoport a helyszínen kap egy számot, és egy azonos számmal rendelkező borítékot, melynek tartalmaznia kell a jelentkező adatait. A borítékban lévő adatlapot a csoport képviselője tölti ki és a borítékot lezárva adja át a szervezőnek a minősítésre szánt kolbásszal együtt.
– A minősítésre szánt kolbászt (kb.20 dkg) sült állapotban kell átadni 13.45 és 14.00 óra között, a szervezők részére.
Nevezéssel és a részvétellel kapcsolatos információk:
30-6458-603 és 30-7402074 telefonszámon lehetséges www.szabadszallas.hu

A csapatok az elkészült termékeket nem értékesíthetik, az elkészült kolbászt csak saját vendégeik részére kóstoltathatják.

Támogatói jegy ára: elővételben (a nevező csapatokon keresztül is) 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft
A rendezvény látogatásának a feltétele (6 éves kor felett): egy darab KOSTOLTATÓ/TÁMOGATÓI jegy megvétele!(egy támogatói jegy = egy adag sültkolbász+kenyér+mustár). Támogatói jegy kapható előzetesen a nevező csapatokon keresztül, ill. a rendezvény napján, a helyszínen!

 

Egy szelet Szállás!

Várjuk mindazon amatőr és profi „cukrászok” jelentkezését, akik kedvet éreznek hozzá, hogy Szabadszállás legjobb házi süteményét elkészítsék! A sütemények szabadon választ-hatóak. Egy nevező több fajta süteménnyel is nevezhet.
A verseny időpontja és helyszíne: 2016. február 27. Szabadszállás Dózsa Gy.út 8. Piactér.

Jelentkezés feltételei: – nevezési lap leadása határidőre, – elkészült süteményeket (kizárólag házi) a helyszínre, 2016. február 27-én 10.00-11.00 között kérjük behozni, – süteményeket papírtálcán kérjük leadni, melyen 10 szelet vagy 15 darab apró süteménynek kell lennie.
A sütemény zsűrizése az alábbi szempontok alapján történik: – ízek harmóniája, – a sütemény esztétikája, látványa, – ötletesség, egyediség, – hagyományossága

A verseny díjazása: Az első helyezett elnyeri Szabadszállás süteménye címet!
I. díj: a nevező testsúlyának megfelelő mennyiségű finomliszt
II. díj: 50kg finomliszt
III. díj: 25kg finomliszt

Minden versenyzőt éremmel és emléklappal jutalmaznak a szervezők!

További információ: Szabadszállás Jövőjéért Egyesület
30-6458-603 és 30-7402074

About Post Author